Om North Mountain Lodge

Här bor du som vill njuta av allt som fjällen har att erbjuda, sommar som vinter. Med längdskidor och skoter tar du dig från dörren direkt ut i fjällvärlden, och du befinner dig mitt i Skandinaviens största skidområde för alpint och toppturer.

Här trivs träningsgrupper och familjer i våra olika boenden. Generösa ytor med nytt gym och vallrum gör det enkelt att vara aktiv hos oss! 

När du bor på North Mountain Lodge bor du mitt i Funäsfjällen med allt det storslagna i omedelbar närhet. 

​På med längdskidorna direkt vid tomten och du ansluter till Nordic Ski med 300km längdspår i varierande terräng – världsklass!​Skoterburna gäster har access till skoterleder i området, från gårdsplanen tar du dig ut i Funäsfjällen. ​


Historik

Grönländaren – North Mountain Lodge

Lodgen, den vackra timrade huvudbyggnaden är byggd 1914 i Oxberg,dalarna. 1951 flyttas byggnaden som varit både restaurang och privatbostad hit där den står idag, den rustika charmen har bevarats vid renoveringar genom åren.

Grundaren till grönländaren hette karl axel von krusenstierna, som år 1948 var i funäsdalen främst för sitt brinnande intresse för hundar och hundspann. 

1950 köpte Krusenstierna marken Funäsdalen 6 med tillhörande byggnader, flyttad in och startade kennel med grönlandshundar – därav namnet Grönländaren. Som mest fanns 17 hundar här samtidigt och alla med namn som hade sitt ursprung från Grönland. Grönländaren drevs som kennel och hönseri.

Efter några år träder nya ägare in, familjen Affe och Emmi Norberg, med bakgrund inom turism i Ramundberget och Bruksvallarna. 

1958 låter de nya ägarna Arvid och Elna Cederström bygga ut verksamheten med vandrarhemmet Storskarven och Lillskarven. Familjen öppnar en restaurang i huvudbyggnaden, nu hålls även dans på övervåningen.

1968, två generationer Almgren med ursprung från Göteborg satsar på Grönländaren. Den gamla längan vid vägen rivs och den ”nya” blå längan med lägenheter uppförs. Nu byggs även den omtalade restaurangen och nattklubben Gröna Lyktan som senare tyvärr totalförstördes i en brand (1997). 

Familjen Almgren hade även de Grönlandshundar med namn som Imak & Hork vilka glatt drog förväntansfullla gäster på hundspannstur. Kl 17:00 var det middag – för hundarna alltså… 1kg rått kött på menyn.

1974 och nya tider. Motormännens Nykterhetsförbund driver Grönländaren i 10 år. Nu blir det fokus på idrottsfolk som det kallas och träningsläger.

1984-2005 växlar ägarskapet flera gånger och det händer lite av varje…Restaurangen vid vägen hyrs ut och drivs en tid som Tonys Pizza vilka sedan lämnar för att baka pizzor i Vemdalen. Skrönor säger att det därefter blev turbulent en tid mellan ägare och restaurangens nya hyresgäst, osämja och knivslagsmål. Hur det verkligen är med det förtäljer inte historien…. Det är fortfarande mycket träningsgrupper på Grönländaren fram till 1994 då ägaren blir sjuk och Grönländaren blir stående. 1997 brinner restaurangen ner.

2005 Staffan och Karolina köper och driver Grönländaren. Nu syns några getter och en häst betandes på området. 2007 renoveras restaurangköket.

2008 Tre syskon Granelid från Uppsala köper Grönländaren som fortsatt drivs som vandrarhem och värdshus fram till…

2021 Då vi familjen Nordberg köper Grönländaren. Två vuxna och tre döttrar med rötter i Sundsvall och på Ekerö som sedan länge spenderar så mycket tid som möjligt i Funäsfjällen. Nu startar en renovering av vandrahemmet Storskarven och Lillskarven. Värdshuset görs om till privatbostad i lodgestil och döps till Skars. Vi brinner för ungdomsverksamhet och vill erbjuda klubbar och föreningar bra boende med träningsmöjligheter som passar större grupper och aktiva idrottare. Därför prioriteras även ett nytt stort välutrustat gym i Lillskarven och ett väl tilltaget vallarum – to die for om man preppar skidor ofta!​

Välkomna till North Mountain Lodge!